A fáknak és más növényeknek természetes hűsítő hatása van, így a növényzet egyszerű és hatékony módja a hősziget-hatás csökkentésének.

Cikksorozatunk első részében fedezzük fel, hogy a közvetlen hűsítő hatás mellett mit nyújtanak még nekünk a fák, 2. és 3. cikkünkben pedig megtudhatjuk majd, hogyan támogathatja ezeket a folyamatokat az önkormányzat és a helyi közösség.

A fák és a növényzet előnyei

A városi környezetben lévő fák és növényzet hűsíti a környezetét, de ezen túl is számos, úgynevezett ökoszisztéma szolgáltatást nyújtanak.

Hogyan csökkentik a fák és a növényzet a hőmérsékletet?

A fák és a növényzet (pl. bokrok, cserjék, magas fűfélék) az árnyékolás és a párolgás révén történő hűtéssel csökkentik a felszín és a levegő hőmérsékletét. A párolgás olyan folyamat, amelynek során a növényzet a gyökerein keresztül vizet vesz fel, majd levelein keresztül elpárologtatja azt. Az evapotranszspiráció lényegében úgy hűt, hogy a levegő hőjét a víz elpárologtatására használja fel. Ez a hűtő hatás a környező talajt is érinti, valamint a növényzet leveleire hulló csapadék párologtatása során is érvényesül. Egy 308 tanulmányt áttekintő tudományos cikk szerint a városi erdők átlagosan 1,6 °C-kal hűvösebbek, mint a nem zöld területek.

A fák járulékos előnyei

A hőmérséklet csökkentése mellett számos járulékos előnyt is nyújtanak a fák és más növények.

  • Csökkentik energiafelhasználást és alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátást biztosítanak

    Az épületeket közvetlenül árnyékoló fák és növényzet csökkenti a légkondicionálás iránti igényt. A zöld infrastruktúra – beleértve a városi parkokat és erdőket is – akár 10 százalékkal csökkentheti a közeli épületek energiaigényét. Ez pedig csökkenti a fosszilis tüzelőanyagok energiatermeléséből származó üvegházhatású gázok kibocsátását, hozzájárulva az éghajlatváltozás mérsékléséhez. A fák a fotoszintézis folyamatán keresztül közvetlenül is tárolják és megkötik a levegőből származó szén-dioxidot.

  • Javítják a levegőminőséget

    A levegőben szálló szennyező anyagok lerakódnak a fák levelein, közvetlenül kivonva azokat a levegőből. Ezek közé tartozik a szálló por (PM), a nitrogén-oxidok (NOX), a kén-dioxid (SO2), a szén-monoxid (CO) és a talajközeli ózon (O3). A magas és sűrű útszéli növényzet körülbelül 30%-kal csökkentheti a levegőben lévő szennyezőanyagokat. A fák közvetve javítják a levegőminőséget azáltal is, hogy csökkentik az energiafelhasználást és a fosszilis tüzelőanyagokból történő energiatermelésből származó szennyezést.

  • Segítenek helyben tartani a csapadékvizet és javítják a víz minőségét

    A fák és a növényzet háromféleképpen támogatja a vízminőséget:

    – Először is, elnyelik a felesleges csapadékot, így csökkentik a tetőkről és utcákról a csatornahálózatba lefolyó víz mennyiségét. A városi fák az éves csapadékmennyiség 15-27%-ának elnyelésével csökkenthetik a csatornahálózatba jutó víz mennyiségét.

    – Másodszor, a fák és a növényzet megszűrik a műtrágyát, a növényvédő szereket, az állati hulladékot és más szennyező anyagokat, amelyek ennek hiányában könnyen a csatornákba, nyílt vizekbe juthatnának a burkolt felületekről.

    – Harmadszor, a fák árnyékot adnak, ami hűsíti a lefolyó vizet, és megakadályozza a vízi élővilágot érintő vízhőmérsékleti sokkot.

  • Hozzájárulnak a jobb életminőséghez és a társadalmi esélyegyenlőtlenségek csökkentéséhez is

    Tanulmányok azt mutatják, hogy a természettel való kapcsolódás csökkenti a pulzusszámot és a magas vérnyomást, emellett fokozza az immunrendszer működését. A fákkal való borítottság növelése csökkenti a hőség okozta betegségek kockázatát, például a hőgutáét. Így a fákkal való borítottság a városi területeken a hőség okozta halálesetek számának csökkenését eredményezi. Egy elemzés becslése szerint a fásítás 10%-os növekedése évente körülbelül 50-nel kevesebb halálesetet eredményezne a Utah állambeli Salt Lake Cityben és 3800-zal kevesebbet New York Cityben. Emellett a fák és a növényzet fizikai akadályként csökkentik a zaj- és fényszennyezést.

    Az amerikai adatok azt mutatják, hogy bizonyos népességcsoportokat aránytalanul nagy mértékben károsít a szélsőséges hőség, beleértve a kisebbségi lakosságot és az alacsony jövedelműeket. A kutatások azt mutatják, hogy ezek az összefüggések a növényzettel is összefüggnek. Egy tanulmány megállapította, hogy a városok azon területein, ahol kevesebb a növényzet, magasabb a hőmérséklet, több az alacsonyabb jövedelmű lakos, és több a spanyolajkú vagy fekete bőrű lakos. (További információ a Hősziget és méltányosság weboldalon.)

  • Élőhelyet biztosítanak a vadon élő állatoknak, növelik a biodiverzitást

    A fák és más növények számos fajnak, köztük a beporzó rovaroknak, a vándormadaraknak és a kisemlősöknek (pl. denevéreknek, mókusoknak) nyújtanak alapvető élőhelyet és táplálékot. Különösen értékesek ebből a szempontból az idősebb fák, de fontos szerepük van a holt fáknak is.

  • Egyéb járulékos előnyök

    A fák és a növényzet számos egyéb járulékos előnnyel jár, többek között a nagyobb biztonság, a magasabb ingatlanértékek és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség fokozódása.

Szöveg és kép forrása: EPA United States Environmental Protection Agency https://www.epa.gov/