Berlin területe a közelmúltban ugrásszerűen megnőtt, emellett egyre nagyobb kihívásokkal néz szembe a klímaváltozás miatt. A város vezetése számos megoldást keres arra, hogy felkészüljön a várható kihívásokra. Egyik ilyen megoldás a decentralizált, természetalapú megoldások előtérbe helyezése esővízkezelés terén, amelynek érdekében 2018-ban létrejött a Berlini Esővíz Ügynökség (Berliner Regenwasser Agentur).

A természetalapú, decentralizált esővízkezelés létfontosságú a jövőbeli fenntarthatóság szempontjából

Berlin folyamatosan építkezik és bővül, ezért a természetalapú esővízkezelés rendkívül fontos a város fenntarthatósága szempontjából. Az esővízkezelésnek a klímaváltozás hatásainak (például az intenzívebb csapadékok és hőhullámok) kezelésében is kulcsszerepe van. Az új építkezéseknél és a már meglévő negyedekben is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a természetes esővízkezelésre és a megoldások integrált szemléletére.

A képen: a Future Living® Berlin építési projekt a kapcsolt városrészek jövőbeli modelljét hozza létre: a tervezési alapelvek a „Smart, fenntartható és mindenki számára hozzáférhető” elvek. A decentralizált esővíz-kezelés a fenntartható építészet egyik eleme volt, amely feltétele volt az építkezésnek, és nyereségesen integrálták a koncepcióba.

A Berlini Esővíz Ügynökség célja a természetalapú esővízkezelés előmozdítása

A Berlini Esővíz Ügynökség stratégiai célja egy kreatív, hatékony és proaktív platform kialakítása, amely a város minden szereplőjét összefogja és népszerűsíti a rendelkezésre álló technikai és városfejlesztési megoldásokat a természetes esővízkezelésre vonatkozóan. Az ügynökség célja továbbá a lakosság tájékoztatása és felvilágosítása, a szakemberek és hatóságok támogatása az esővízkezelési megoldások megvalósításában és a szakmai tapasztalatok megosztása.

A Berlini Esővíz Ügynökség kernaufgaben (főfeladatai)

Az ügynökség fő feladatai a következők:

  • A város lakosságának és döntéshozóinak felvilágosítása a megfelelő esővízkezelés fontosságáról.
  • A „1000 Zöldtető” program támogatása és elősegítése, valamint az épületek és telekterületek szétválasztása a csatornahálózattól.
  • Az érintett szereplők – tervezők, építtetők, hatóságok és lakosok – informálása és támogatása az esővízkezelés megvalósításában a tervezési folyamatok során.
  • Műszaki tanácsadás nyújtása a decentralizált esővízkezelési megoldások lehetséges hatásairól és lehetőségeiről, figyelembe véve az érvényes előírásokat és szabályozásokat.
  • Felvilágosítás az esővízkezelés költségeiről, gazdaságosságáról, finanszírozásáról és támogatási programjairól.
  • Tájékoztatás és tanácsadás az esővízkezelés, a vízvédelem, a klímaváltozás, a biodiverzitás és a természetvédelem összefüggéseiről és hatásairól.

A képen: freiburgi Zollhallenplatz sokféle felhasználási igényt ötvöz: helyet biztosít a pihenésre, a gyalogosoknak és kerékpárosoknak, az ünnepeknek és piacoknak, és teljesen visszatartja az esővizet növényekkel borított beszivárgó területek, árkok és rigolok segítségével. Ez egy példa a többfunkciós és fenntartható városi tervezésre.

Forrás: https://regenwasseragentur.berlin/

A borítóképen Evelyn Katharina Branz, a Berlini Esővíz Ügynökség munkatársa látható.