A beruházás ugyanúgy szól a fenntarthatóságról, mint a kerület ellenállóképességének javításáról a szélsőséges időjárási eseményekkel szemben. Lássuk, hogyan szól a fenntarthatóságról ez a projekt: a vízhiányos, nyári aszályos időszakok ugyanis sajnálatos módon a jövőben mindinkább gyakoribbá fognak válni, az ivóvízzel való locsolás pedig egyre fenntarthatatlanabb lesz. Az ilyen esővízgyűjtő tartályok segítségével ivóvíz helyett esővízzel lehet locsolni és takarítani, amivel nemcsak a vízzel lehet takarékoskodni, de az ivóvíz biztosításához szükséges energiafelhasználás is csökkenthető. Nem utolsósorban pedig a növényeinknek is jót teszünk, ha esővízzel öntözzük őket, mert a lágy csapadékvíz jobb nekik, mint a csapvíz. 

Ugyanakkor mindannyian megtapasztaltuk már, hogy milyen fennakadásokat és balesetveszélyes helyzeteket tud okozni, amikor az utcáinkat elönti a hirtelen leszakadó özönvízszerű eső. A probléma az, hogy az ilyen nagy mennyiségű esővizet az utak alatt futó csatornarendszer nem tudja elvezetni, mert egész egyszerűen nem ekkora kapacitásra tervezték. Ezekkel a hatalmas esővízgyűjtő tartályokkal lényeges mennyiséget fel lehet fogni, amivel megelőzhető, hogy az utcákat elárassza a lehulló eső: így növeli a beruházás az elöntések elleni védekezés hatékonyságát.

Mindezek miatt döntött úgy az Erzsébetvárosi Önkormányzat, hogy csatlakozik a Városi Eső projekt keretében, az EU által is támogatott beruházáshoz. Sőt, tovább is haladnak ezen az úton, ugyanis a Csicsergő és a Magonc Óvodákhoz is el fognak helyezni esővízgyűjtő tartályokat.

A Klauzál tér megújítása túlmutat a vízgyűjtő tartály használatánál.

Egy minden igényt kielégítő, 21. századi pihenőpark, a mostaninál lényegesen nagyobb zöldfelület, új, környezetbarát és biztonságos játszótér, többfunkciós sportpálya, fitneszpark és egy megújított kutyafuttató várja majd az erzsébetvárosiakat.

Cikk és képek forrása: Niedermüller Péter polgármester Facebook oldala