A Hegyvidéki Zöld Iroda programjai közül több is támogatja, ösztönzi a természetközeli kertek kialakítását, fejlesztését, valamint a csapadékvíz helyben tartását, hasznosítását.
A vizes élőhelyek a kertekben és a közterületeken is kiemelt értékkel bírnak. A Hegyvidéki Zöld Iroda új kiadványában elsősorban a kerti tavakra, és a kerületi forrásokra irányítják a figyelmet.

„Alámerülünk, hogy megtudjuk, milyen gazdag élet zajlik a vízfelszín alatt, és sorra vesszük a kerti tavak kialakítása során megfontolandó hasznos ismérveket. Látni fogjuk, hogy akár már egy kisebb területen kialakított vízfelülettel is segíthetjük kertünk élővilágát, és ezzel végső soron színesebbé és egészségesebbé tehetjük a mindennapjainkat is.

Visszatekintünk a helytörténeti múltunkra, a letűnt korok olykor még ma is velünk élő értékeiről mesélünk, a budai vártól, a villák kertjein át a hegy gyomráig, több helyre is bepillantunk.
Bízunk benne, hogy aki egyébként szívesen olvas a „királyok vizéről”, az érdeklődéssel fordul majd a szitakötők felé is, és fordítva, aki a mindennapokban inkább a békatutaj lebegésében gyönyörködik, ezúttal Bajor Gizi egykori kertjére is vet egy pillantást.”

A Kiadványban a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének kutatói – Barta Barbara, Horváth Zsófia, Márton Zsuzsanna –
és a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény történésze – Földváry Gergely – kalauzol bennünket a tudomány és a történelem útvesztőiben.
Segítenek, hogy észrevegyük, megismerjük, és gyarapítsuk kerület vizeiben rejlő értékeket.

Forrás: https://hegyvidek.hu/elet-a-hegyvideken